metamfetamin, dolantin kodein, met
 

Uyarıcı uyuşturucu madde bağımlılığı

esrar

kokain

eroin

kodein

dolantin

tedavi merkezi

kokain esrar
 
BATEM
Adres: Avukat Süreyya Ağaoğlu Sok.

Ömür Apt. No:55/2

Topağacı Teşvikiye Şişli İST.
Telefon

0212 291 11 56

0212 291 11 57

Faks
0212 234 72 92
GSM
0533 205 73 73
0552 205 73 73

E Posta: bilgi@batem34.com

 

UYARICI UYUŞTURUCU MADDE BAĞIMLILIĞI
uyarıcı uyuşturucu madde bağımlılığı
 
 

Uyuşturucu ve uyarıcı madde bağımlılığının tedavisi kullanılan maddenin türüne göre farklılıklar gösterebilmektedir. Bu nedenle bu tür bağımlılıkları farklı olarak ele aldık. Ancak uyuşturucu ve uyarıcı bağımlılığında birçok hastanın hastaneye yatmadan, ayaktan yürütülen yoğun tedavi programlarında başarılı olduğu gözlenmiştir. Ayaktan tedaviler, kişiyi sosyal yaşamından uzaklaştırmaz, iş veya okul yaşamını sürdürmesine imkan tanır. Kişi var olduğu ev ve aile yaşamı içinde kullandığı alkol ve maddelerden uzak kalmayı başarmayı öğrenir. BATEM bu ihtiyacın dikkate alındığı ayaktan tedavi programları geliştirmiştir.

Uyarıcı ve uyuşturucu tedavisi; yaşam biçiminin değiştirilmesi, tekrar kullanmayı önleme, bağımlılık eğitimi ve ailenin tedaviye katılımına odaklanmıştır. Gerektiği durumlarda, yatarak tedavi programlarına yer verilmektedir. Ergenler ve yetişkinler için ayrı tedavi programları uygulanmaktadır.

Uyuşturucu ve uyarıcı madde bağımlılığında ilk görüşme psikiyatri uzmanları tarafından yapılmaktadır. İlk görüşmeden sonra kişiye uygun yönlendirme 

 

yapılır. Kişinin, başka bir psikiyatrist veya psikolog tarafından takip edilmesi paket programlara girmesine engel teşkil etmez.

Eroin, kodein, dolantin gibi opiyat bağımlılığı

Opiyat (eroin, kodein, dolantin vb.) bağımlılığında yoksunluk dönemi oldukça ağır geçebildiği için, öncelikle psikiyatri uzmanı görüşmesi yapılmakta ve yoğun bir ilaç tedavisi uygulanmaktadır. Tedaviyi ayaktan tamamlayamayacak durumda olan hastalar, uygun hastanelere yatırılarak izlenmektedir.

Opiyat (eroin, kodein, dolantin vb.) tedavisinde yoksunluk döneminin atlatılması sadece bir başlangıçtır. 10-15 günlük bu dönemin ardından,  ilaç desteğinin yanında bireysel psikolojik destek programı ve grup terapisine girmesi önerilmektedir. Eski madde bağımlısı olup, halen bunları kullanmayan kişilerce verilen rehberlik hizmeti alması da uygun olmaktadır. İdrar testlerinin düzenli olarak uygulanması, bireyin kendini kontrol gücünü artırdığı için, tedavinin bir parçasıdır. Uzun süreli ilaç tedavisi de kullanılmaktadır.

Psikolojik tedavilerde; riskli alanların tespiti, gevşeme egzersizleri, uyuşturucu ve uyarıcı madde kullanma arzusuyla ve düşüncelerle başa çıkma, tekrar başlamayı önleme teknikleri, ısrarlara karşı koyma eğitimi uygulanmaktadır. Bireyin kendini tanıması ve diğer ruhsal sorunlarıyla başa çıkmayı öğrenmesi de opiyat (eroin, kodein, dolantin vb.) tedavisinin hedefleri arasındadır.

Bireysel psikolojik destek ve grup tedavilerine en az 6 ay süreyle devam edilmesi, tedavinin başarısını artırmaktadır. Aynı zamanda ailenin de opiyat (eroin, kodein, dolantin vb.) bağımlılığı ile ilgili seminer ve terapilere katılması da önerilmektedir.

Esrar kötüye kullanımı ve bağımlılığı

Esrar da bağımlılık yapan bir maddedir. Yoksunluk dönemi çok ağır  geçmediği halde, esrar kullanıcısı BATEM’de öncelikle doktor tarafından görülmekte ve gerekli durumlarda ilaç tedavisine başlanmaktadır.

Esrar bağımlılığı tedavisinde bireysel psikolojik destek ve grup terapisi önerilmektedir. Eski madde bağımlısı olup, halen bunları kullanmayan kişilerce verilen rehberlik hizmeti alması da uygun olmaktadır. İdrar testlerinin düzenli olarak uygulanması, bireyin kendini kontrol gücünü artırdığı için, esrar tedavisinin bir parçasıdır.

Gerekli durumlarda, lazer uygulaması yapılmaktadır. Lazer uygulaması endorfin salınımını artırdığı için bireydeki esrar isteğini azaltmaktadır.

Psikolojik tedavilerde; riskli alanların tespiti, gevşeme egzersizleri, esrar kullanma arzusuyla ve düşüncelerle başa çıkma, tekrar başlamayı önleme teknikleri, ısrarlara karşı koyma eğitimi uygulanmaktadır. Bireyin kendini tanıması ve diğer ruhsal sorunlarıyla başa çıkmayı öğrenmesi de esrar tedavisinin hedefleri arasındadır.

Bireysel psikolojik destek ve grup tedavilerine en az 6 ay süreyle devam edilmesi, esrar tedavisinin başarısını artırmaktadır. Aynı zamanda ailenin de esrar bağımlılığı ile ilgili seminer ve terapilere katılması da önerilmektedir.

Kokain ve taş bağımlılığı

Kokain bağımlılığında yoksunluk dönemi oldukça ağır geçebildiği için, öncelikle psikiyatri uzmanı ile görüşmesi yapılmakta ve ilaç tedavisi uygulanmaktadır. Kokain tedavisini ayaktan tamamlayamayacak durumda olan hastalar, uygun hastanelere yatırılarak izlenmektedir.

Kokainden arınma (arındırma, detoksifikasyon) döneminin ardından,  ilaç desteğinin yanında hastanın bireysel psikolojik destek programına ve grup terapisine girmesi önerilmektedir. Eski madde bağımlısı olup, halen bunları kullanmayan kişilerce verilen rehberlik hizmeti alması da uygun olmaktadır. İdrar testlerinin düzenli olarak uygulanması, bireyin kendini kontrol gücünü artırdığı için, kokain tedavisinin bir parçasıdır.

Gerektiği durumlarda kullanılan bu maddeye karşı duyarsızlaştırmayı içeren EMDR uygulaması da yapılmaktadır.

Psikolojik tedavilerde; riskli alanların tespiti, gevşeme egzersizleri, kokain kullanma arzusuyla ve düşüncelerle başa çıkma, tekrar başlamayı önleme teknikleri, ısrarlara karşı koyma eğitimi uygulanmaktadır. Bireyin kendini tanıması ve diğer ruhsal sorunlarıyla başa çıkmayı öğrenmesi de kokain tedavisinin hedefleri arasındadır.

Bireysel psikolojik destek ve grup tedavilerine en az 6 ay süreyle devam edilmesi, kokain tedavisinin başarısını artırmaktadır. Aynı zamanda ailenin de kokain bağımlılığı ile ilgili seminer ve terapilere katılması önerilmektedir.

Ecstasy bağımlılığı

Ecstasy (ekstazi) bağımlılığında yoksunluk dönemi çok ağır olmamakla birlikte, öncelikle psikiyatrist görüşmesi yapılmakta ve ilaç tedavisi uygulanmaktadır.

Ecstasy'den (ekstazi) arınma (arındırma, detoksifikasyon) döneminin ardından,  ilaç desteğinin yanında hastanın bireysel psikolojik destek programına ve grup terapisine girmesi önerilmektedir. Eski madde bağımlısı olup, halen bunları kullanmayan kişilerce verilen rehberlik hizmeti alması da uygun olmaktadır. İdrar testlerinin düzenli olarak uygulanması, bireyin kendini kontrol gücünü artırdığı için, ecstasy (ekstazi) tedavisinin bir parçasıdır.

Gerektiği durumlarda kullanılan bu maddeye karşı duyarsızlaştırmayı içeren EMDR uygulaması da yapılmaktadır.

Psikolojik tedavilerde; riskli alanların tespiti, gevşeme egzersizleri, madde kullanma arzusuyla ve düşüncelerle başa çıkma, tekrar başlamayı önleme teknikleri, ısrarlara karşı koyma eğitimi uygulanmaktadır. Bireyin kendini tanıması ve diğer ruhsal sorunlarıyla başa çıkmayı öğrenmesi de ecstasy (ekstazi) tedavisinin hedefleri arasındadır.

Bireysel ve grup çalışma süreçlerine en az 6 ay süreyle devam edilmesi, ecstasy (ekstazi) tedavisinin başarısını artırmaktadır. Aynı zamanda ailenin de ecstasy (ekstazi) bağımlılığı ile ilgili seminer ve çalışmalara katılması önerilmektedir.

Diğer uyuşturucu ve uyarıcı madde kötüye kullanımı ve bağımlılıkları

Diğer uyuşturucu ve uyarıcı maddelerin kullanıldığı veya karışık madde kullanımı durumlarında yine uyuşturucu ve uyarıcı maddeye ve kişiye özgü yaklaşımlar uygulanmaktadır. Haftalık grup terapileri ve psikolojik destek programların vazgeçilmez bir parçasıdır. Daha fazla bilgi için BATEM Bağımlılık Tanı ve Tedavi Merkezi'ni arayabilirsiniz.