BATEM
Adres: Avukat Süreyya Ağaoğlu Sok.

Ömür Apt. No:55/2

Topağacı Teşvikiye Şişli İST.
Telefon

0212 291 11 56

0212 291 11 57

Faks
0212 234 72 92
GSM
0533 205 73 73
0552 205 73 73

E Posta: bilgi@batem34.com

 

YEMEK BAĞIMLILIĞI

Alper Aksoy

Yeme bozuklukları, insanın yemek yeme, kilo ve vücut görünüşüyle ilgili düşünce ve davranışlarındaki aşırı rahatsızlıklar olarak tanımlanmaktadır. Yeme davranışı bazen bağımlılık halini alır. Bu bir davranışsal sorundur. Buna yeme bağımlılığı veya patolojik yeme bozukluğu adını veriyoruz.

Patolojik yeme bozukluğu kişilerin beden şekli ve kilolarıyla ilgili takıntıları olmasına rağmen kontrollerini kaybederek sık sık fazla miktarlarda yemek yemeleridir. Bu bozukluğu olan kişiler streslerini, duygularını, ruhsal durumlarını yönetebilmek için sık sık yeme ataklarına yakalanırlar. Yeme bozukluklarının gelişiminde hepsinde benzer nedenler görülür. Bir yeme bozukluğu döngüsü sıkıntı, tatminsizlik, kızgınlık, sinirlilik, üzüntü gibi olumsuz duygularla başlar. Genelde bu olumsuz duyguların kaynağı depresyon, kişilik bozuklukları, kişinin yaşamındaki sıkıntılı ve üzücü olaylar ve diğer psikolojik sorunlardır. Zamanla kişinin takıntılı yeme davranışları zihinsel ve fiziksel sağlığını etkilemeye, normal, sağlıklı bir yaşam sürme kabiliyetini engellemeye başlar.

Patolojik yeme bozukluğu nasıl anlaşılır?

Patolojik yeme bozukluğu olan kişilerde yeme atakları sırasında , kontrolsüzlük duygusuyla beraber, aşağıdaki belirtilerden en az üçü görülmektedir:
 
bullet Normalden daha hızlı yemek.
bullet Sonunda rahatsızlık duyacak kadar fazla yemek.
bullet Yenilen miktardan utanç duyup, yalnız yemeye çalışmak.
bullet Çok fazla yedikten sonra, kendinden nefret etmek, suçluluk duymak ve depresyon duyguları hissetmek.
 


Patolojik yeme bozukluğu olan kişilerin özellikleri

Patolojik yeme bozukluğu olan kişiler tüketicidirler. Yeme bozuklukları, kişiyi takıntılı ve olumsuz düşünce ve davranışlarla tüketir ve kişinin aile üyeleriyle, sevdikleriyle ve hayatla olan ilişkilerini tüketir. İnsanlar yeterli beslenmezlerse, devamlı olarak yemek yemeyi düşünürler, hatta bazen yemek hakkında hayal bile kurarlar. Bu insanlar kendilerini depresif, yalnız ve yorgun hissederler. Başkalarının onlara yemek yedirmek için baskı kuracağını düşündükleri için ilişki kurmaktan kaçınırlar. Fiziksel olarak kendilerini tükenmiş hissederler ve yeme bozukluğu davranışlarında bulunmaya kendilerini mecbur hissederler.
Yardım alarak bu ilişkinizi güçlendirin
Yeme bozukluklarının şiddeti, hafiften hayati tehlikeye kadar değişmesine rağmen genellikle bu rahatsızlık kendiliğinden yok olmaz. Besinlere karşı aşırı istek ve iştah duygusunun birçok sebebi olabilir. Ancak sonuca bakıldığında bazı kontrol edilemeyen hormonsal durumlar dışında iştahın istenen düzeyde tutulması kişinin elindedir. Patolojik yeme bozukluğu olan kişilerde diyet ile birlikte davranış değişikliği tedavisi gereklidir. Bu programda amaç kişinin olumsuz alışkanlıklarını ortadan kaldırmak ve yerine olumlu davranışların oluşturulmasını sağlamaktır. Davranış değişikliği programı; kendini izleme, uyarıların kontrolü, kendisini ödüllendirme tekniği olmak üzere üç bölümden oluşmaktadır.