Maddeden arınma, detoksifikasyon, yeterli midir ne kadar sürer
 

Bağımlılık tedavisi hakkında sorular

Uyuşturucu kullananlar tedavi olabilir mi?

Bağımlılık tedavisi ne kadar sürer?

Alkol ve uyuşturucudan arınma, detoksifikasyon, yeterli midir?

Kişi tek başına bağımlılıktan kurtulabilir mi?

detoksifikasyon esrar

 
BATEM
Adres: Avukat Süreyya Ağaoğlu Sok.

Ömür Apt. No:55/2

Topağacı Teşvikiye Şişli İST.
Telefon

0212 291 11 56

0212 291 11 57

Faks
0212 234 72 92
GSM
0533 205 73 73
0552 205 73 73

E Posta: bilgi@batem34.com

 
BAĞIMLILIK HAKKINDA SORULAN SORULAR
Uyuşturucu madde kullananlar tedavi olabilir mi
 
alkol,uyuşturucu madde,esrar,eroin,kokain Uyuşturucu kullananlar tedavi olabilir mi?
Bağımlılık tedavisi ne kadar sürer Tedavide neler uygulanmaktadır?
Tedaviye gelmek istemiyor, ne yapmalıyım Maddelerden arınma, detoksifikasyon, yeterli midir?
eroin Tedaviye gelmek istemiyor, ne yapmalıyım?
Daha önce tedavi oldu ama yine başladı Bağımlılık tedavisi ne kadar sürer?
ot Kişi tek başına bağımlılıktan kurtulabilir mi?
kokain Daha önce tedavi oldu ama yine başladı?

 

Uyuşturucu madde kullananlar tedavi olabilir mi?

Evet,  yoğun alkol ve uyuşturucu (esrar, ecstasy - ekstazi, kokain, eroin vb.) kullanan kişiler tedavi olabilir. Özellikle bağımlılık tedavisi ilkelerini yerine getiren kişilerde maddeyi bırakma oranı çok yüksektir. Bu süreç sadece kişinin maddeyi bırakmasını değil, sosyal yaşamına geri dönmesini ve yaşamını sağlıklı biçimde sürdürebilmesini de içerir. Bu maddesiz yaşam tarzının inşa edilmesi ile mümkün olmaktadır. Tedavide başarı oranının araştırmalarda %40 olduğu bildirilmektedir. Kişinin iyileşme motivasyonu ve sürece uyumu çok önemlidir. Kullanıcılar arasında “bu hastalığın bir tedavisi olmadığı” yolunda bir kanı yerleşmiştir. Doğru olmayan bu kanı değiştirilmeye çalışılmalıdır.

Sayfa Başı

Tedavide neler uygulanmaktadır?

Öncelikle kişi başvurduğu zaman bedeninin madde ve alkolden arındırılması gerekir. Buna detoksifikasyon adı verilir. Eroin gibi bazı maddeler bırakıldığında ciddi yoksunluk belirtileri ortaya çıkacağı için tıbbi bir sağaltımın uygulanmasını gerekli kılar.Özellikle yoğun alkol kullanan kişilerin madde kullanımını kendi başına bırakması ciddi tıbbi sorunlar yaratabilir. Bu nedenle maddeleri kontrol altında bırakmak gereklidir. Tek başına ilaç tedavisi yeterli değildir. Kişinin kendisini tanıması, maddeyi kullanma davranışını öğrenmesi, madde kullanma nedenlerini anlaması, tekrar başlamaması için neler yapması gerektiğini öğrenmesi sağlanır. Ailenin ve bağımlı kişinin eğitimi de sağaltım sürecinin içinde yer almaktadır. Sağaltımın süreci uzadıkça başarı şansı artar.

 

Sayfa Başı

Maddelerden (esrar, ecstasy - ekstazi, kokain, eroin vb.) arınma, detoksifikasyon, yeterli midir?

Sadece arınma tedavisi ile sağaltım tamamlanmış olmaz. Arınma maddenin vücuttan temizlenme sürecidir ve tedavinin sadece başlangıcıdır. Arınmadan sonra kişinin kendisini tanıması, maddeyi kullanma davranışıyla başa çıkmasını öğrenmesi, madde kullanma nedenlerinin üstesinden gelmesi, tekrar başlamaması için neler yapması gerektiğini öğrenmesi gerekir. Tedavi süresi uzadıkça başarı şansı artar.

Sayfa Başı

Tedaviye gelmek istemiyor, ne yapmalıyım?

Alkol, madde (ot, ecstasy - ekstazi, kokain, eroin vb.) veya kumar bağımlıları tedaviye gelmek istemeyebilir. Ancak onların sağaltıma başvurmasını sağlamak için birçok yol vardır. Bu nedenle o gelmek istemese bile sizin bir danışmanlık hizmeti almanız önemlidir. Böylece onun tedaviye başvurmasını sağlanabilir. Bağımlının aile üyelerinin veya yakınlarının bilgilenmesi ve tutumunda değişiklik yapması bazen tek başına etkili olabilmektedir.

Sayfa Başı

Bağımlılık tedavisi ne kadar sürer?

Bağımlılık tedavisi uzun sürelidir. Kişinin sağaltımda kaldığı süre arttıkça, tedavinin başarılı olma ihtimali artar. Sağaltımın süresi kişiden kişiye değişir. Kişinin 6 ay madde kullanmamasına tıbbi literatürde “kısmi düzelme” adı verilmektedir. Bu nedenle tedavinin aralıklı da olsa en az 6 ay sürmesinde yarar vardır.

Sayfa Başı

Kişi tek başına bağımlılıktan kurtulabilir mi?

Madde (ot, ecstasy - ekstazi, kokain, eroin vb.) sigara ve alkol bağımlılığı beyinde değişiklikler yaratır. Bu biyolojik değişiklikler, kişinin çevresi, psikolojisi ve sosyal sorunları ile etkileşir. Sağaltım ise değişimin gerçekleşmesi ile mümkün olmaktadır. Değişimin hangi alanlarda olması gerektiği, riskli durumların belirlenmesi ve buna karşı önlemlerin geliştirilmesi, yeni davranış modellerinin benimsenmesi ancak belli bazı yardımların alınması ile mümkün olmaktadır. Bu nedenle kişinin profesyonel destek alması iyileşme şansını artırır.

Sayfa Başı

Daha önce tedavi olmasına rağmen yine başladı?

Bağımlılık yineleyen bir hastalıktır. Genelde madde kullananların birden fazla sağaltım girişimleri vardır. Sağaltım girişimi sayısı arttıkça, tedavi olma şansı artar. Bu nedenle, birkaç kez başarısız sağaltım girişimi kişiyi ve çevresini karamsar kılmamalıdır.

Sayfa Başı